Knapp: Till framsidan.
Knapp: Studier.
Knapp: Hotell.
Knapp: Konferens.
Knapp: Event.
Knapp: Restaurang.
Knapp: Bar.
Svefi  Bild: Liten pil.  Restaurang Minerva  Bild: Liten pil.  Historik
Knapp: Finska.
 

HistorikSverigefinska folkhögskolan fick sin matsalsbyggnad år 1979. Ett tiotal år senare utökades verksamheten till att även servera allmänheten och Restaurang Minerva var född år 1995.

Namnet "Minerva" är taget från grannkvarteret Minerva 4, men det bars ursprungligen av en romersk gudinna som var konstens, vetenskapens och hantverksskicklighetens beskyddarinna.

I början av maj år 2003 började man riva ner den gamla restaurang-byggnadens väggar och tak – och en helt ny lokal i ultramodern stil invigdes högtidligt i början av november samma år. Arkitekten Mats Jacobsson från MAF-arkitektbyrån i Luleå hade fått i uppdrag att skapa något extra, något som med sin djärva kontrast skulle komplettera Svefis huvudbyggnad i trä från början av 1900-talet.

Resultatet talar sitt tydliga språk. Miljön i Restaurang Minerva är en upplevelse för alla sinnen med sina futuristiska former och färger, den måste ses och kännas. Norrskenet eller midnattssolen vid Torneälvens rand lyser från ljusväggen som en extra krydda. En trappa upp, i Karamellcaféet, kan man njuta av såväl konst som nya vyer över torget i centrala Haparanda.

År 2006 fick Minerva och Mats Jakobsson ett erkännande och beviljades Övre Norrlands Arkitekturpris.

Knapp: Kontakta Svefi.
Knapp: Till Svefis bildgalleri.
Knapp: Om Svefi.
Knapp: Svefi tjänster.
Knapp: Svefi på YouTube. Knapp: Svefi på Facebook.
Knapp: Nätbildarna: Utbildning på nätet.
© Svefi